Технология за производство на ръчно изработен сапун

Ръчно изработен сапун


Технология за производство на ръчно изработен сапун. Няма да разглеждаме подробно целия процес на приготвяне на ръчно изработен сапун. За да научите как да правите сапун, можете да използвате специализирана литература, да се запишете за майсторски клас или да овладеете всичко сами от видеоклипове в Youtube. Ще се съсредоточим само върху ключовите етапи, които са важни от гледна точка на производството и употребата на сапун.

Технология за производство на ръчно изработен сапун


В процеса на приготвяне на ръчно изработен сапун производителят на сапун прави следното:
• топи основата с помощта на микровълнова печка или водна баня;
• добавя пълнители и масла към течната нагрята основа;
• течната основа се излива във форма, където сапунът се втвърдява;
• опакова готови продукти.

Технология за производство на ръчно изработен сапун
Технология за производство на ръчно изработен сапун


Преди да закупите съставки за ръчно изработен сапун, помислете за рецептите за приготвяне на сапун. По този начин ще избегнете ненужни и спонтанни покупки.


Когато приготвяте вашата течна домашна сапунена основа, запишете консумацията на всяка съставка. Това ще ви позволи да изчислите цената на ръчно изработения сапун, което е полезно при определяне на цени и закупуване на съставки.


Обърнете специално внимание на опаковката. Ръчно изработеният сапун често се купува като подарък и затова дизайнът на продукта е много важен. Той изпълнява не само декоративна функция, но също така подчертава уникалността на самия продукт. Например, естественият сапун е опакован в занаятчийска хартия, за да подкрепи темата за устойчивостта.

А къдравият сапун под формата на цветя ще изисква съвсем различен пакет. Между другото, цената на опаковката също трябва да бъде включена в себестойността.


Изчисляване на цената на ръчно изработения сапун


За да изчислите цената на домашния сапун, трябва да знаете:
• Колко съставки влизат в производството на 1 кг домашен сапун, т.е. включете в разходите за материали разходи;

• Разходи за опаковка;
• Разходи за маркетинг на продукти. Ако продавате чрез онлайн магазин, тогава носите пощенските разходи; ако предадете стоката в магазина за продажба – транспортни разходи;
• Коефициентът, по който се оценява ръчната работа. Например, стандартен правоъгълен сапун се прави по-лесно от къдравия сапун. Съответно, работата на капитана ще струва по различен начин;
• Други разходи, които включват реклама, комунални услуги, непредвидени. Няма да можете да ги изчислите с точност до стотинка, но си струва да ги имате предвид.


За да се опрости процесът на изчисляване на разходите за ръчно изработен сапун: при производството на домашен сапун размерът на режийните разходи е приблизително 20 процента от цената на суровините. .

Когато определяте цената, не забравяйте да разчитате на средните пазарни показатели. Проучете ценовите етикети за подобен продукт на десет различни места – ще намерите средната стойност.

Сподели с приятели

Similar Posts