Грижа за косата
|

Как да се грижим ефективно за скалпа и косата?

Пандемията ни накара да осъзнаем колко често несъзнателно докосваме лицето си, очите, устата и носа като разпространяваме микроби. По същия начин много пъти през деня докосваме и косата си. Някои момичета постоянно я докосват, за да са сигурни, че прическата им не се е развалила. Понякога несъзнателно се почесваме с нокти, без ръцете да са измити и бактериите полепват по скалпа. 

Разпространението на бактерии предизвиква дразнене и сърбеж, поради това трябва да опитаме да контролираме всички тези вредни навици и да започнем да уважаваме и пазим косата така, както пазим лицето си. Размножаването на бактерии води до зачервяване и дразнене, обилен пърхот, дерматит, гъбички по скалпа или екзема.

В много продукти за коса е включен антибактериален елемент като част от състава. Такива сапуни, се борят за смекчаване на свръхпроизводството на определени бактерии и гъбички по скалпа и дължините, които могат да причинят проблеми. Може да разгледаш от тук

Необходимо ли е да използваме антибактериални продукти за коса? Ако скалпът ни е здрав, няма сухота или дразнене, вероятно не се нуждаем от антибактериални продукти.

Но ако изпитваме дискомфорт и сърбеж, явно нещо не е наред и можем да го неутрализираме като използваме антибактериални почистващи продукти.

Редовната грижа включва ексфолиране и почистване на скалпа, за да се премахнат натрупаните замърсявания. Четките за разресване и масажиране вършат чудесна работа.

За да имаме здрав скалп не трябва да се прекалява с продукти, в чийто състав е включен активен въглен, сурови детергенти и сулфати, които могат да пресушат и да раздразнят кожата на главата.

 Ако изпитваме леко дразнене или забележим сухи люспи, помагат съставки с естествени антибактериални свойства като масло от чаено дърво, кокосово масло, а също и мед от манука.

Сапун за чувствителна кожа

Защо да използвам натурален, ръчно правен сапун ?

  • Знам какво слагам върху кожата си, само натурални растителни съставки
  • Подходящ е за вегани
  • Нулев отпадък, грижим се едновременно за природата и хората
  • Ръчно правения сапун има редица приложения (подхранва кожата, може да се използва вместо шампоан, душ гел, лосион, ароматизира дори гардероба и пази от молци, антибактериално действие, може да го използвате за дезинфекцияна четки и гребени и т.н)

Хайде да изберем заедно, твоя натурален сапун. Разгледай
от тук или ми се обади тел. 0893328985.

При прекалено често миене на косата с почистващи средства, които я лишават от необходимата влага, организмът ще компенсира, като произведе повече себум и пърхот, а това определено ще създаде дискомфорт.

Добре е да се използват средства за коса, които облекчават сърбежа, успокояват и хидратират скалпа, за да му дадат необходимата влага. В горещия сезон много момичета излизат от къщи с мокра коса и часове наред тя остава влажна, вързана на опашка.

Влагата в косата и горещото време са отлична предпоставка за образуване на гъбички. Ако ви се наложи да излезете с мокра коса, поне не я връзвайте, за да изсъхне по-бързо. 

В случай, че през деня работим на място, където е много топло, по-добре е да вържем косата на опашка или кок, отколкото да я мокрим, за да ни държи хладно.

Не бива да забравяме поне веднъж в седмицата да почистваме четките за коса и гребените, които използваме. Премахването на микроби, себум и прах, мъхчета и мъртви клетки, натрупани между зъбците, е задължително. Особено ако използваме често гелове, помади и лакове за коса.

Ето и няколко начина за почистване на четките и гребените в домашни условия: 

– накисваме четката за коса в съд с топла вода, към която е добавен домашен сапун няколко и малко сода за хляб – със стара четка за зъби изтъркваме мръсотията, след което изплакваме четката за коса;

– смесваме топла вода и оцет в съотношение 50/50. Четката се напръсква и се оставя да престои 10-20 мин. (може да се постави в найлонов плик, за да се предотврати изпаряването на разтвора). Изтъркват се зъбците и основата, за която са захванати. Изплаква се под течаща вода;

Сподели с приятели

Similar Posts