Състава на природосъобразен сапун

Какъв е състава на ръчно направеният сапун?


Състава на природосъобразен сапун. С голямо объркване се сблъскват производителите на сапун на етапа на писане на състава на крайния продукт.
Позволете ми да ви напомня, че потребителят трябва да разполага с пълна информация за продукта. Задължение на всеки продавач на сапун е да може да напише компетентно описание на съставките, включени в продукта.


Етикетът трябва да посочва всички компоненти на продукта в момента на пълна готовност (т.е. когато този продукт вече е в ръцете на купувача).

Състава на природосъобразен сапун
Състава на природосъобразен сапун

Студен или горещ метод за изработка на сапун?


Без значение как е приготвен сапунът (горещ или студен), съставът задължително ще съдържа натриеви соли на мастни киселини на масла … (в случай на студен метод са изброени всички масла, използвани в производството, а в случая на горещия метод – само тези, взети преди завършване на реакцията осапуняване), глицерин, вода (или друга течност като сок, бульон, мляко и др.).


Тези три компонента винаги ще бъдат там. Но натриевите соли на мастните киселини и глицерина могат да се комбинират с фразата осапунени масла .

Състава на природосъобразен сапун

Маслата в чист вид могат да бъдат посочени в състава само в случай на горещ метод за приготвяне на сапун и когато се добавят след преминаване на реакцията на осапуняване.
Понякога към рецептата се добавят киселини.

Ако те се добавят по време на горещия производствен процес след реакцията на осапуняване, те се вписват в състава като киселини.

Реакция на осапуняване


И ако те се добавят преди реакцията на осапуняване, тогава те се записват в състава като натриеви соли на тези киселини, тъй като те реагират с алкали.


Те често имат свои собствени имена. Така че млечната киселина след реакцията се превръща в натриев лактат (известен още като натриевата сол на млечната киселина) и може да бъде написана по този начин и по този начин. Лимонената киселина става цитрат.

Амбър – сукцинат. Аминооцетната киселина (известна още като аминокиселината глицин) ще се превърне в натриев глицинат.

Ръчно изразботен сапун в домашни условия


Всичко останало, добавено към рецептата, се вписва във формата, в която е добавено (например: оризово брашно, малина на прах, смлени сушени билки, пашкули от копринени буби, вълна, смляна кора от лимон и т.н.).


Би било хубаво, разбира се, да се посочи процентът на грижи и лекарствени добавки (свръхмазнини, катран, лактат, цитрат, сукцинат и др.). Тогава информацията ще бъде още по-пълна. Но тук затруднението е повече в потребителя.

Производителят на сапун все пак ще трябва да коментира какво означават тези проценти ?! След това можете просто да посочите за кой тип кожа е подходящ този тип сапун и за кой не може да се използва.
Примери за описание на състава


Как да си направим натурален сапун вкъщи?


Състав (вариант 1): осапунено кокосово масло, вода, натриев цитрат 1%, сода за хляб 20%.
Състав (вариант 2): натриеви соли на мастни киселини от кокосово масло, вода, глицерин, натриева лимонена киселина 1%, натриев бикарбонат 20%.
Прекомерна мазнина (суперфат): 1%.


За битови нужди (миене, пяна, чинии, хранителни повърхности, предмети от бита, включително детски играчки)


Натурален сапун в домакинството


Осапунени масла (маслини, кокос, палма), отвара от цветя на невен, мацерат от невен в зехтин (маслото, посочено в сурова форма, означава, че сапунът е приготвен горещ, а мацератът е добавен след осапуняване), състав от етерични масла от лайка и портокал, млечна киселина 3 % (също не е реагирал с алкали, евентуално само с горещ метод), натриев глицинат 2% (но глицинът реагира, което означава, че е добавен преди осапуняване и той се превръща в сол – глицинат), козметичен пигмент.


За ежедневна грижа за нормална до суха кожа. За комбинирана и мазна употреба през ден.
Това е всичко за сега!

Сподели с приятели

Similar Posts