Добавки към ръчно направени сапуни

Пълномаслен сапун


Добавки към ръчно направени сапуни. В допълнение към солите и глицерина, терминът сапун от нулата включва супермазнини. Това са масла, надвишаващи нормата, тоест излишък на масло спрямо алкали.


Супермазнините са необходими, за да се осигури неутрализирането на натриевия хидроксид и за да се смекчат ефектите на сапуна върху кожата.

Съставът на процеса на студено готвене не може да се контролира. Цялата смес от масла реагира почти едновременно с алкалите.

Добавки към ръчно направетени сапуни
Добавки към ръчно направетени сапуни

Излишък на масло спрямо алкали


Алкалите реагират по-лесно с киселини с къса въглеродна верига. И обратно, осапуняването на мастна киселина с дълга верига и голям брой двойни връзки е по-трудно. Тоест, мастните киселини се осапуняват с различна скорост.


В свръхмазнините не остават масла, а смес от мастни киселини от различни масла.
За да контролирате състава на свръхмазнините, трябва да въведете масло за грижи, когато всички алкали са неутрализирани, след реакцията на осапуняване . Това е възможно с горещия метод.


В този случай количеството на свръхмазнини не влияе върху степента на гранясване на маслата. Кевин Дън (американски химик), след експериментите си, публикува статия по този въпрос. Той твърди, че количеството свободно масло в сапуна не оказва влияние върху това колко бързо е гранясало .

Добавки към ръчно направетени сапуни


Има много добавки към сапуна от нулата. Някои са полезни за кожата, докато други не са полезни, но придават определени свойства на сапуна (цвят, мирис, текстура и т.н.).


Всички добавки при приготвянето на сапун по студения метод се оказват в много сурова алкална среда. В същото време, подобно на сръчните магьосници, никъде нищо не изчезва. Или остава непроменен, или се превръща в други вещества.


Неорганичните вещества (глини, минерали (оксиди, слюди), соли) са по-стабилни. И органичните прояви с различна степен на устойчивост на алкали.


Веществата, които извършват важни действия в живите организми, обикновено са много щадящи. Те реагират бързо и на най-малките промени в околната среда. Това са витамини и протеини.

Витамини в ръчно направените сапуни


Витамините са група, която днес се състои от 13 органични съединения с ниско молекулно тегло.
Те не са представители на един и същ химичен клас, те имат различна структура, принципи на взаимодействие с други вещества и устойчивост на условията на околната среда.
Обединява ги абсолютната им необходимост от физиологични процеси в живите организми и високата им биологична активност.


Те са изключително деликатни и лесно се унищожават и дори суровата алкална среда няма да оцелее нито един от тях. Само витамини А, К и D могат да преживеят слабо алкален такъв, но те се унищожават в светлина и въздух.

Но сапунът не се отмива за един ден.
Ето защо не е необходимо да се говори за съдържанието на витамини в сапуна от нулата. И не е необходимо да описвате състава на козметичното масло, взето за сапун, и да подчертавате високото съдържание на витамини.

Съдържание на мляко и протеини в ръчно направените сапуни


В сапуна няма толкова много добавки, съдържащи протеини. Най-често използваните са мляко и коприна. Тези добавки правят сапуна особено нежен. Някои майстори ги обичат толкова много, че по принцип не правят сапун без някои от тези добавки.

Много често, когато описват ефекта върху кожата, някои производители на сапун подчертават полезните ефекти на аминокиселините и пептидите от добавките.


Но смея да уверя всички, че:
Сапунът от нулата не може да съдържа нито протеин, нито аминокиселини .
Протеините, както и протеините, ензимите, пептидите, са практически едно и също нещо, с изключение на незначителни нюанси, които не са важни за производството на сапун – много деликатни и сложни структури.

Съставени са от 21 вида аминокиселини в целия жив свят. И те са изключително податливи на промени в околната среда.


Не забравяйте защо промяната в телесната температура на човека само с 5 градуса по Целзий е толкова критична? Защото в човешкото тяло някои протеини започват да се разграждат вече при 42 градуса!


Тоест протеините са много чувствителни.

И по време на реакцията на осапуняване те са подложени на чудовищни условия. Но често не температурата ги убива, а твърдите алкали.

В индустрията много аминокиселини се получават именно чрез действието на алкали върху оригиналния протеин. Но технологията на алкална хидролиза предполага рязко спиране на реакцията в строго определен момент.

Добавки към ръчно направетени сапуни


У дома няма начин да се контролира този процес и реакцията с алкали отива до самия край. Разграждането до нивото на аминокиселините е само междинен етап!


Освен това отделни аминокиселини или образуват соли на тези аминокиселини, или има пълно разлагане на аминокиселината до най-простите съединения (водород, амоняк, метан, въглероден диоксид, формалдехид и други).

Осапуняване

Тези прости съединения често са летливи газове и по време на процеса на осапуняване те се изпаряват и избягват.
Основният контакт с тях пада върху производителя на сапун, но той е с маска! И те просто не остават в готовия сапун.


Ако говорим за мляко , в него няма много протеини, само около 5%. Следователно няма толкова много продукти за разграждане на протеини. Но в коприната протеинът е 75-90%. По-голямата част от този протеин (50%) се образува от аминокиселината глицин (аминооцетна киселина), която реагира с алкали, образувайки сол – натриев глицинат.

Добавки към ръчно направетени сапуни


Също така не малко в копринените протеини и аминокиселината серин (30%), която дава пировиновидна киселина с алкали.
И двата продукта на реакцията осигуряват копринена пяна и мекота на сапуна с добавяне на пашкули от копринени буби. Останалите 20% от копринения протеин се образуват от странични продукти.


На пазара глицинът и серинът могат да се намерят в чиста форма и да се използват при производството на сапун, за да се постигне приятно усещане от използването на този тип сапун.


Но помнете веднъж завинаги: в сапуна не може да има протеин! Само ако добавките, съдържащи протеин, не са били добавени към сапуна след реакцията на осапуняване.

Сподели с приятели

Similar Posts