Сапун с мед и мляко

Защитава ли ни антибактериалния сапун?

Антибактериалните сапуни и дезинфектанти стават все по-популярни заради плашещите вируси. Особено в условията на ковид !
Няма как да не ни грабне вниманието дезинфектант , който убива 99.9% от микробите. Особено ако имате малки деца в къщи. Лошото е ,че този етикет се плясва на всички видове сапуни особено детските, на почистващи кърпички.

„Потребителите може да мислят, че антибактериалните  миещи препарати са по-ефективни в предотвратяването на разпространението на микроби, но ние не разполагаме с научни доказателства, че те са по-добри от обикновените сапун и вода.“ – заяви Джанет Уудкок, директор на Центъра на изследване и оценка на лекарствата към FDA.

Няколко подробности за антибактериалните сапуни

Те убиват бактериите, но не и вирусите! Антибактериалните агенти всъщност са форма на антибиотик, така че докато рушат лошите-унищожават и добрите. Не влияят по никакъв начин на вирусите, противно на това което си мислим.

Макар, че убиват 99.9% от микробите. Да, изглежда много , но този оставащ 0.01% е потенциално най-опасния, тъй като е резистентен на антибактериалния агент. Този малък процент оцелява и предава своята резистентност към поколенията си, които не се влияят дори от действието на антибиотик.

Не всички бактерии вредят. Ние нарочно си ферментираме храната, за да добавим добри бактерии (пробиотици). Статистически данни показват, че децата които растат в прекалено стерилна среда са по-склонни към алергии и астма. Излагането на различни видове бактерии в началото на човешкия живот помага на децата да укрепят имунната си система

Антибактериалните сапуни са предпочитани в много домакинства, защото хората се доверяват на свойствата им срещу бактериите и микроорганизмите. Може би ще преосмислите избора си, защото изследванията сочат, че антибактериалните сапуни са не само неефективни, но могат даже да навредят. Една такава съставка е триклозан ! Лошото е, че тя се съдържа и в другите ни измивни и козметични продукти. А ние не подозираме нищо, докато тровим организма си. Все пак кожата ни е най-големия орган и през нея навлиза доста химия.

Хайде да изберем заедно, твоя натурален сапун. Разгледай
от тук или ми се обади тел. 0893328985.

Един от експериментите сочи, че дори в лабораторни условия са нужни девет часа, за да може триклозанът да прояви антибактериалния си ефект. Това е доста повече от 20-те секунди, за които хората могат да си измият ръцете.

Множество други изследвания са потвърдили, че миенето на ръцете, с антибактериален сапун не премахва повече бактерии и не предотвратява повече заболявания от обикновения сапун. Просто работи по различен начин.

Докато обикновения сапун действа, като механично премахва микробите от ръцете, антибактериалният съдържа химически вещества, които могат да убиват бактериите или да потискат растежа им. И изглежда, добрият стар метод с отмиването работи също толкова добре.

Сподели с приятели

Similar Posts