Теория за естествения сапун

Eстественото производство на сапун


Теория за естествения сапун. Напоследък естественото производство на сапун (сапун от масла и луга) придоби популярност. Това се очаква, защото материалите, инструментите, всички видове техники са станали по-достъпни.

А самият продукт беше обичан от мнозина. В почти всеки град можете да намерите майстор, който ще проведе майсторски клас. Можете да гледате видеоклипове в YouTube

Абонирайте се за канала ми https://www.youtube.com/channel/UCurefjYrGHhbZ7o0NRXEURA и да научите основите на този занаят. И тогава има огромно поле за експерименти с дизайни, допълнителни съставки и техники.

Теория за естествения сапун
Теория за естествения сапун

Ръчно направен сапун


Около всеки продукт има слухове, клюки, пропуски и дори откровени лъжи. Сапунът от нулата не е изключение. В някои случаи това са обичайни маркетингови трикове с цел привличане на повече купувачи и продажба на по-висока цена.

И понякога това е просто пропуск в теоретичните познания за производството на естествен сапун от страна на производителите на сапун, изпълнен с предположения или некомпетентна информация.


Целта ми е да предам научна информация за производството на сапун, да изкореня фалшивите възгледи в областта на производството на сапун от нулата.

Какво ще разгледам в тази публикация за ръчно направен сапун?

Каква е реакцията на осапуняване
o Триглицериди
o Реакция на осапуняване при производството на сапун (алкална хидролиза на мазнини)
o Температура на осапуняване
o Период на зреене на сапун

Продукти за реакция на осапуняване
o Глицерол
o Натриеви соли на мастни киселини

Прекалено мазнини

Добавки към сапун от нулата
o Витамини
o Коприна и мляко в сапун от нулата

Състав на натуралният сапун

Производството на сапун е химичен процес


В края на краищата производството на сапун е химичен процес, взаимното превръщане на някои вещества в други
Любовта ми към производството на сапун ми помагат да издигна този занаят до нивото на високите технологии.


Влюбени в сапун от нулата, ентусиастите вземат рецептата и правят прекрасен продукт. Тогава този сапун често се пуска в продажба и се описва, като същевременно е обрасъл с митове за чудесата на излагане или за полезните вещества, съдържащи се в състава.

Подобна невярна информация може да подкопае доверието в производителя на сапун и целия занаят за производство на сапун.


За да разбере същността на случващото се, всеки производител на сапун трябва да помни, че производството на сапун е химичен процес.

Какво е сапунена реакция?


Реакцията на осапуняване се извършва от всеки производител на сапун. В резултат на тази реакция се получава сапун – натриеви соли на мастни киселини.


Тази реакция изисква мазнини. По отношение на химията няма разлика между животинските мазнини и растителните мазнини (ние ги наричаме масла).


1.1. Триглецериди
Мазнините са органични вещества, съставени от 95% триглицеридни молекули.
Останалите 5% от мазнините са вода, витамини, единични мастни киселини и други вещества.
Има около двадесет значими мастни киселини. И има около десет важни за приготвянето на сапун.
Мазнините се различават по съдържанието на различни мастни киселини. Например зехтинът съдържа 65% олеинова киселина, 5% в кокосово масло и т.н.

Реакция на осапуняване при производството на сапун


1.2. Реакция на осапуняване при производството на сапун (алкална хидролиза на мазнини)
За да стане мазнината сапун, трябва да се осъществи реакция на осапуняване. Има няколко начина да направите това. И производителите на сапун използват един от тях.

Това е въздействието с разтвор на натриева или калиева основа (NaOH за твърд сапун и KOH за течен сапун ). Това са вещества с висока химическа активност, много разяждащи.
Производителите на сапун правят концентриран алкален разтвор и го комбинират с мазнини.

Молекула глицерол

От глицероловата основа всяка алкална молекула отделя една молекула на мастната киселина и се превръща в натриевата сол на тази киселина.
Когато всички мастни киселини се отделят от глицероловата основа на триглицеридите, ще се появи молекула глицерол.

Освен натрий и калий, мастнокиселинните соли на други метали са неразтворими във вода. Това обяснява лепкавото покритие на стената на банята след къпане. Изглежда, че това е мръсотия, макар че всъщност е сапун.

Току-що реагира с някои метални йони от чешмяна вода. Твърдата вода има тенденция да увеличава плаката.

Сапунът се пени по-лошо. Ето едно опровержение на мита за наличието на микроелементи в сапуна от нулата . Ако в сапуна има микроелементи, те бързо реагират във воден разтвор и не се намират в свободна форма.


Температурен режим на сапуна


Всеки производител на сапун знае реакцията на осапуняване, смесвайки разтопените масла с алкален разтвор. Първоначално прозрачната смес става мътна, сгъстява се и се нагрява с течение на времето. Ако полутечната смес се смеси добре, тогава осапуняването ще се извърши бързо.


Реакцията ще протече независимо от температурата на маслата и алкалния разтвор първоначално при разбъркване.


Често производителите на сапун не разбират целта на изравняването на температурите на маслената смес и алкалния разтвор. Неспазването на температурата, посочена в рецептата, не засяга реакцията на осапуняване. Ще премине при всякаква температура.

Реакцията на осапуняване


Температурният режим на участниците в осапуняването не влияе върху преминаването на реакцията на осапуняване . Важно е за работа със сложни техники (вихри, тръбопроводи).
Няма значение дали поставяте основната смес в хладилника, на водна баня или я оставяте такава, каквато е. Както и да е, реакцията между алкали и масла ще премине! Но по различно време.


5-12 часа без нагряване и 3-8 часа при високи температури. Въз основа на резултатите от експериментите на Кевин Дън, всички алкали ще реагират напълно с киселини в рамките на 24 часа.
Реакцията на осапуняване завършва напълно в рамките на 24 часа, независимо от студения или горещия метод за приготвяне на сапун.


Период на зреене на сапун

След това сапунът трябва да „узрее“. Той се нуждае от време, за да изсъхне, да стане по-плътен, твърд. В противен случай той бързо ще се измие и ще бъде много мек.
Узряването става по-бързо с горещия метод и отнема само няколко дни. Студеният варен сапун отнема около месец, за да узрее.


Зависи от % вода в рецептата, а също и дали е имало етап „гел“. Сапунът, който не пропуска гела (при ниски температури) узрява още по-дълго (2-3 месеца).


Някои производители на сапун смятат, че е необходимо време лугата да реагира напълно. Но това може да се каже само ако има излишък от алкали в рамките на ден след началото на приготвянето на сапун.

Кевин Дън заявява, че повишените алкални нива ще намаляват през периода на узряване. Но правилната рецепта и нейното спазване дава готов и безопасен сапун за употреба за един ден.

Сподели с приятели

Similar Posts