5 грешки които се допускат при правене на домашни сапуни

Гафове и грешки при правене на сапун

  1. Съотношение твърди /течни масла. Добре е рецептата ви винаги да минава през сапунения калкулатор, за да сте сигурни какво ще излезе от нея.Както и с какви качества ще е получения домашен сапун.

  2. Слагане на каквото има налично, без да съобразим с качеството на различните масла и това, че те се осапуняват различно. Не правете тази грешка, за да не съжалявате.


  3. Използване на стара мазнина, запомнете ако вложиш некачествен  продукт ще получиш некачествен краен продукт. Представете си, че забърквате кекс с лоши суровини, например развалено мляко или яйца. На всички е ясно какъв ще е крайния продукт. Същото е и със сапуна, каквото вложиш това ще получиш като краен резултат.


  4. Сода каква да бъде тя и защо има значение? Без сода- няма сапун, тя превръща маслата в сапун. Ако содата не е чиста т.е 100% сода, а има примеси, няма да има осапуняване и маслата ще си останат мазни, такива каквито са всички масла 🙂


  5. Използване на ароматни масла, без да са тествани как се държат в смес. Какво имам предвид-някои ароматни масла, не етерични (а понякога и етерични), много бързо сгъстяват сместа защото съдържат алкохол. За това е добре когато използвате нови ароматни масла или парфюмни композици (да следите) или просто да ги тествате колко бързо сгъстяват сместта.

За да не допускате такива грешки, следи канала ми и се абонирай, като натиснеш камбанката, за да получаваш известе за всчко ново видео което те очаква всеки понеделник. Така винаги ще си в крак с новостите и тънкостите при изработване на домашен сапун.Ако тази статия ти е харесала сподели я с приятели. Ако те предпочитат видеа, сподели видеото към нея.

Благодаря ти, че ме подкрепяш и следиш това което правя. То е за всички, които искат да живеят по-здравословно и природосъобразно.Надявам се ти си от тези хора !

Сподели с приятели

Similar Posts