Натурален сапун от самото начало

Как да си направим натурален сапун от самото начало?

Натурален сапун от самото начало. Сапун от нулата е рецепта, направена чрез смесване на алкален разтвор с растителни масла (някои също използват животински мазнини). Настъпва реакция на осапуняване , тоест алкална хидролиза на мазнини. С прости думи, това е разлагането или разпадането на сложно вещество при взаимодействие с вода.


По време на тази химическа реакция се образуват соли на глицерин и карбоксилна киселина . Това е сапун. Ако просто смесите лугата и мазнините на сапуна, това няма да работи. За целта мазнините се нуждаят от вода, благодарение на която взаимодействат с алкали.

Натурален сапун от самото начало
Натурален сапун от самото начало

Натурален сапун от самото начало


Това е една от най-големите разлики. В сапуна от нулата хидролизата се случва буквално „пред очите ни“. В сапунена основа тази реакция вече е настъпила, тоест тя вече има соли на мастни киселини в себе си и всъщност е сапун и глицерин.


„Нули“ и „основатели“ са двата основни лагера на производителите на сапун.
Броят на производителите на сапун от основата е няколко пъти по-голям от тези, които правят сапун от нулата. И за това има причини.


Между тях:

Приготвянето на сапун от самото начало е по-опасен и сложен процес;


Изисква стриктно спазване на мерките за безопасност. Работата с алкали винаги е рискована и не всеки е готов да се заеме с нея;

Сапунът от нулата е по-скъп;
За първоначална покупка или посещение на професионална работилница за сапуни от нулата ще ви трябват много осезаеми пари. В същото време никой няма да даде увереност, че определено ще готвите „нула“ в бъдеще.

Сапунът от нулата отнема повече време;


Няма значение дали е горещ или студен метод за приготвяне на сапун от нулата, отнема много време, за да се подготви и да се намерят правилните съставки, както и да се изготви рецепта и непрекъснато обучение.

Сапунът от нулата изисква теоретични познания;


Процесът на производство на сапун е невъзможен без подготвителна теоретична основа. Дори на майсторския клас определено ще има уводна теоретична част, основите на безопасността, без която урокът няма да започне.

Натурален сапун от самото начало


Поне в началото ще трябва да отделите време и усилия в търсене на информацията, от която се нуждаете, и то повече от веднъж.

И въпреки че в интернет има много информация за производството на сапун, не е толкова лесно да се намери.Подберете най-качествената и необходима, която на пръв поглед ви изглежда такава.

По-висока цена за сапун направен от самото начало


Сапунът от нулата е естествен продукт, цената на едно парче сапун от нулата е поне 2, или дори 3-4 пъти по-висока от сапуна от основа, да не говорим за фабричния сапун.
Независимо от това, естественият сапун е продукт, чиито свойства, характеристики и качество могат да се контролират независимо от „А до Я“.


Способността да създавате естествен сапун със собствените си ръце привлича все повече и повече нови лица в редиците производители на сапун. Често е невъзможно да се спрете на един сапун.

Естествен ръчно направен сапун от самото начало


Когато създавате един естествен продукт, човек не може да не се замисли какъв вид козметика ви заобикаля, какво слагате на лицето и тялото си, какви компоненти взаимодействат с кожата – най-големият орган в човешкото тяло.


Как да си направим сапун от нулата у дома?


Можете да готвите сапун от нулата у дома само след предварителна подготовка . Препоръчително е лично да посетите майсторски клас или да вземете онлайн обучение.
За първия сапун е по-добре да вземете проста и най-важното доказана рецепта. Също така трябва да закупите сапунени продукти и съставки.

За да бъде сапунът наистина добър, е важно да купувате качествени съставки с добър срок на годност.
Първо, трябва да подготвите работното пространство и не забравяйте да спазвате предпазни мерки в процеса на производство на сапун.


Тази тема е много широка и разнообразна, със своите нюанси и особености. Ще го разгледаме в следващите ни статии и бележки. Ще ви покажем капаните, ще разкрием тайните и ще споделим собствения си опит .

Сподели с приятели

Similar Posts