Търговски панаири. Продавайте сапун правилно

Как да се възпозлваме от търговски панаири?


Търговски панаири. Продавайте сапун правилно. Опитен производител на сапун знае, че участието в панаир не гарантира огромни продажби. Тогава каква е причината за активното желание на производителите на сапун да участват в подобни събития?


Панаирът е чудесна възможност за участник да се „покаже” пред широката публика и да намери „своите” купувачи. Правилното сегментиране на общия поток от хора ще ви помогне да намерите целевата си аудитория и да разграничите от нея истински „концентрат“ от потенциални и бъдещи клиенти.

Търговски панаири. Продавайте сапун правилно
Търговски панаири. Продавайте сапун правилно

Търговски панаири. Продавайте сапун правилно


• Какво трябва да знаете, за да използвате ефективно справедливите ресурси?
• Какви са минималните познания за продажбите, които ще накарат всеки производител на сапун да се чувства уверен?
• И как да продавате грамотно естествени сапуни, за да увеличите доходите си?
Това са въпросите, които си задават производителите на сапун, когато поемат по пътя на съзнателното правене на сапун.

Когато правите сапун се превръща от любимо хоби в любимо нещо. И ако всичко е достатъчно ясно с асортимента от натурален сапун, изложението на стоки и дизайна на зоната, тогава възникват въпроси с маркетинга и продажбите на сапун.

Ефективен маркетинг в производството на сапун.

Панаири и изложения. Дори да сте далеч от маркетинга, просто не забравяйте, че изложбите са вашите помощници, които ви помагат да получите клиенти с най-високо качество (потенциални клиенти).


Методът, чиято ефективност клони към нула, е просто да се подреди масата, да се подредят стоките и в същото време да не се продава нищо. Нашата задача е да прекрачим „пасивното консултиране“ и да достигнем нивото на активни продажби. И производителите на сапуни по този въпрос са щастливи хора.

Търговски панаири. Продавайте сапун правилно.


Джордан Белфорд (световноизвестен гуру и треньор по продажби) каза, че е възможна качествена продажба, ако имате три „десетки“, когато си поставите 10 от 10 за всеки артикул:
• обичайте себе си (10 от 10);
• обичайте вашата компания (10 от 10);
• обичайте продукта си (10 от 10).


Перфектната комбинация от критерии за света на производството на сапун.


Времето за пасивно наблюдение отмина. Ако искате да популяризирате своя продукт, трябва да станете собствена „марка“, редовно да се учите и практикувате умения за продажби и да се научите да усещате актуалните тенденции.


Ето 10 лесни стъпки за увеличаване на продажбите на панаира
Опитайте се да попълните всички или няколко точки със 100% въздействие. Не забравяйте, че производителят на сапун идва на панаира не за да седи, а да работи!

1. Предварителната подготовка е важна


Панаирът е голямо и резонансно събитие. Поставете реклама, че ще бъдете там. Кажете на своите познати, приятели, стари клиенти. Помолете ги да „предадат“ информацията. Обявете събитието няколко пъти в социалните си медии.

2. Правило „7 секунди“


Стремете се да създадете приятно впечатление от пръв поглед. Данните на психолозите варират, но средно отнема до 10 секунди, за да се създаде първо впечатление. Принципът „по дрехите посрещат“ на панаирите е особено актуален! Вашият щанд, продукти и вие самите трябва да излъчват една, хармонична идея или концепция.

3. Бъдете активни при продажбата на сапуни


Можете да се различавате колкото искате от вашите съседи или конкуренти по вашата маса, продукт, дизайн и все пак да не получавате възвръщаемост.

Станете от стола си! Участвайте в разговор с посетителите, разказвайте интересни истории, общувайте с тях и слушайте внимателно.

Използвайте всяка възможност, за да получите нов „потенциален клиент“ или, с други думи, контакти на потенциален купувач или клиент, направил покупка от вас.

4.Създайте добра атмосфера


Посетителите може да не си спомнят сапуна ви, но начина, по който общувахте с тях, с каква нагласа проявихте интерес, каква атмосфера беше около вас – всичко това може да направи човека завинаги „ваш“.

5.Проучване


Разгледайте основните типове клиенти и се научете как да намерите подход към всеки от тях.
Най-добре е да прочетете качествени професионални книги за продажби, да структурирате информацията и да започнете да прилагате усвоените умения, техники и техники.

6.„Призив за действие“ като стратегия за повече продажби


Използвайте призив за действие. Вярвате или не, този метод работи! Просто напишете какво действие искате да получите и го публикувайте на видно място. Това може да бъде „Купете сега“, „Елате и изберете“, „Купете сапун“, „Купете подарък“ и т.н. Хората са склонни да извършват действията, към които са призовани.

7.Цена


Прието е да се плаща подходящата цена за завършен ръчно изработен продукт. Вложил си душата, времето и парите си. Ценителите на такава работа и вашите редовни клиенти знаят това.
И повечето от посетителите никога не са се задълбочавали в тънкостите на производството на сапун. Със сигурност често ще чуете „защо е толкова скъпо“ .

Търговски панаири. Продавайте сапун правилно


Не забравяйте, че панаирите и изложбите често се посещават от цялото семейство. Семействата идват с различни нива на доходи. Важно е да се осигури избор на различни категории в асортимента и ценовия сегмент.

Да можете да обясните разликата в даден продукт, да подчертаете ключовите предимства и характеристики.


Не забравяйте да измислите нещо ярко и „вкусно“ за децата. Не го прави сам? Съберете се с колега. В краен случай просто се запасете с кошница за бонбони за почерпка.

8.Продажби, отстъпки, промоции за вашите клиенти


Никой не харесва разпродажбите, уморени ли са от всички? Забрави! Живеем в модерно пространство, където промоции, отстъпки и разпродажби са вплетени в реалностите на живота и завинаги се разтварят в него. Кой ще откаже атрактивна отстъпка или благоприятни условия?


Опитайте се да измислите отделна стратегия за всеки панаир. Вашите редовни клиенти ще се интересуват да ви намерят на събития, а новите клиенти ще получат приятен бонус при първата си покупка.


Не се ограничавайте само до офлайн. Правете отстъпки онлайн за периода на панаира. Ще увеличите продажбите, а клиентите, които не са стигнали до събитието, ще могат да закупят продукта на изгодна цена.

9.Напомняне за себе си и продуктите Ви


След края на панаира не забравяйте да напомните за себе си. Направете страхотно предложение на тези, които са разбрали за вас, но не са направили покупка. Просто не се опитвайте да се обадите веднага (освен ако, разбира се, не сте се уточнили предварително).

Може да поръчате от тук, или да получите безплатна консултация кой продукт е най-полезен за вашата кожа на телефон 0893 328 985


Персонализирайте съобщенията, които изпращате. Благодарете за интереса към вас и вашите продукти и не забравяйте за страхотното предложение, ограничено във времето.

10.Професионализъм във всяко действие


Ако се занимавате с производство на сапун и посещавате изложби, панаири и други събития, не забравяйте да кажете, че изпълнявате индивидуални поръчки.

Дори ако вие самите не правите например сапун от основата, със сигурност ще има подобен майстор във вашите контакти. Разширете своята професионална мрежа за запознанства.
Лайф хакове

Пригответе безплатни мостри на вашите продукти и споделяйте щедро с тези, които проявяват интерес към вас. Не забравяйте да посочите обратния метод на комуникация.

Публикувайте връзки към социалните си мрежи или QR код на видно място. Дългите платна с текст не са подходящи за „първо запознанство“.

Ограничете се до минимална информация.

По-добре е да инвестирате бюджетни средства в бонуси и подаръци, отколкото в „хартия“. Днес визитките, листовките, брошурите са необходими все по-малко. Повечето от тях ще отидат до кошчето за боклук. Не искате да виждате парите си там, нали?


Отново, ако клиентът наистина иска да „прочете“, защо да не вземе електронната си поща и да изпратите исканата информация? И да, не забравяйте за страхотната оферта, тъй като сте на път да изпратите писмото.

Използвайте класическата томболи, игри, за да получите нови контакти и да разширите вашата база данни. Никой не обича да споделя доброволно информация.

Научете повече за клиентите Ви

А възможността да спечелите ще ви помогне лесно да получите информация за контакт от тези, които са се обърнали към вас и са проявили интерес. В края на панаира проведете томбола сред тях. Печелите и посетителите са доволни.

Състезанието в социалните медии ще помогне за привличането на посетители сред местните жители, където победителят ще бъде обявен само на събитието.
Желаем ви успешни продажби, професионален растеж и нови клиенти.

Сподели с приятели

Similar Posts