Етерични масла в Аюрведа

Как и за какво се ползват етерични масла в Аюрведа?


Етерични масла в Аюрведа. Потапяйки се на Изток, съвременният западен човек, изучавайки неговия мироглед, традиции и практики, все повече насочва вниманието си към ефективността на Аюрведа, в която използването на етерични масла се практикува отдавна.


Най-концентрираната форма на растителни активни вещества се съдържа в етеричните масла, които съдържат „живота“ на растението.

Етерични масла в Аюрведа
Етерични масла в Аюрведа


Типологията на маслата според въздействието върху човешкото тяло се определя от въздействието върху него. В обобщена класификация маслата могат да бъдат затоплящи, охлаждащи или неутрални в действие.

Етерични масла се извличат от растенията


Изводът е, че етеричното масло се получава от всяка част на растението. Освен това плодовете обикновено са стимулиращи. Маслото, получено от корените има силно укрепващо действие.

Листата на растенията най-често имат охлаждащ ефект, както и лечебен ефект. Кората, дървото и смолата на растенията съдържат възможност за подобряване на циркулацията на течности в човешкото тяло.

Релаксиращи, хапчета за сън или дори наркотични ефекти са присъщи на онези етерични масла, които са направени от растителни цветя.


За какво се ползват етерични масла


Условно етеричните масла могат да бъдат разделени на „сухи“ и „мокри“. Първите образуват филм на водната повърхност и не влизат в контакт с вода и са хидрофобни (в превод „страх от вода“).

А последните, напротив, са хидрофилни (в превод „обичаща вода“), те се разтварят добре във вода. Освен това е интересно, че студените масла носят отрицателен заряд, съответно горещ, положителен.

От време на време възникват неизправности в тялото. Например, ако температурата е повишена, не трябва да се избират масла със затоплящ ефект. При отоци, хрема или мокра кашлица трябва да се избягват загряващи масла. Ако имате безсъние, чревна болка или главоболие, по-добре е да изключите използването на памучни масла.


Трябва да се внимава при избора на етерично масло. Затова се консултирайте със специалист по темата с маслата преди да предприемете действие.

Сподели с приятели

Similar Posts