Студен метод за изработка на сапун

Как се прави сапун по студеният метод?


Студен метод за изработка на сапун. Случи се така, че след като преминахме всички етапи на приготвяне на сапун у дома, без изключение, оставихме така наречения „студен“ метод за последно.
За това имаше причини.

Основната и основна причина беше нашето нетърпение. Съгласете се, чакате месец и половина, докато сапунът ви „узрее“, не е лесно. Особено, когато прецените, че има начин веднага да вземете готов сапун! Останалите причини бяха без значение.

Студен метод за изработка на сапун
Студен метод за изработка на сапун


Предимствата на този метод обаче ни подтикнаха да го овладеем. Сред тези предимства основното, разбира се, е красотата на самия сапун и възможностите за творчество, сравними само с работата с готова основа.

Студен метод за изработка на сапун


Сапунът се получава по метода „студено“ по почти същия начин, както при „горещия“ (за „горещия“ процес можете да прочетете тук и тук ). Съществуват обаче редица нюанси, които отличават тези два метода.


Първо, етапът естествено отпада от процеса, когато държим сапуна до края на процеса на осапуняване на водна баня.


На второ място, и това е много важно, количеството на излишните мазнини (т.нар. „Свръхмазнини“) се изчислява и поставя наведнъж в размер на пет до десет процента от общото количество масла (според мен колкото повече, толкова по-добре).

На трето място при студеният метод за изработка на сапун


На трето място, можете да си позволите да направите сапуна си толкова красив, колкото искате (с вихри, многоцветни слоеве, различни форми и т.н.).


Четвърто, ден след приготвянето, оставяйки сапуна да изсъхне малко извън формата, го нарязваме на парчета, като го правим с ръкавици, тъй като сапунът все още не е готов и процесът на осапуняване продължава.

И пето, трябва да имате място на проветриво място, където да съхранявате зреещия си сапун.


Това всъщност е всичко.

Сподели с приятели

Similar Posts