Рецепта за сапун от нулата за начинаещи

Рецепта за сапун от нулата за начинаещи. В тази статия ще научите как да правите сапун от нулата за начинаещ в производството на сапун. И така, всички, които толкова дълго искаха да направят първия си сапун от нулата, но не смееха по никакъв начин – това е вашият шанс.

Вероятно сте правили сапун от основата дълго време, но вече искате да преминете към нов етап и да се заемете сериозно с производството на сапун. Сапунът от нулата е страхотен ароматен сапун, който си струва да се направи поне веднъж в живота ви.

Разбира се, това е малко по-сложно от основния сапун, но резултатът си заслужава. Ще приготвим сапун от нулата по студен начин, това е най-добрият вариант за начинаещи.
Започнете с подготовката на всички съставки и инструменти и се запознайте с мерките за безопасност. Ще работите с луга и затова е много важно да се предпазите от изгаряния.

Рецепта за сапун от нулата за начинаещи
Рецепта за сапун от нулата за начинаещи

Инстументи и материали за изработката на сапун


От инструментите, от които ще се нуждаете:
• Предпазни очила и маска
• Халат или някакъв стар дебел плат, който ще покрива цялото тяло (например стари дънки и яке с дълъг ръкав)
• Ръкавиците за еднократна употреба са латексни, издръжливи, но такива, които няма да нарушат значително чувствителността на пръстите и да попречат на работата.
За приготвяне на сапун
• Блендерът е отделен(използва се само за тази цел)
• Пластмасова чаша, в която ще претегляте лугата. Ще трябва да се изхвърли веднага след претеглянето.
• Отделно стъкло (буркан, кана) за разреждане на алкали. Може да бъде изработена от пластмаса, стъкло, стомана, емайлирана.


• Дървена или стъклена пръчка или лъжица за разбъркване на алкалите.
• Цедка за филтриране на алкали (разтворената сода).
• Контейнерът, в който ще смесвате масла с луга.
• Термометър – имам електронен, закупен в магазин за сапуни. Можете също да използвате живак. Температурата на термометъра е до 90-100 градуса.
• Голяма лъжица за изливане на сапун във форма.


• Везни, прецизни електронни. Може да използвате кухненски, с точност от 1 грам до 5 кг.
• Хартиени кухненски кърпи.
Сега съберете нулевите съставки за вашия сапун от нулата:
• 81,73гр. – кокосово масло
• 149,84гр. – зехтин
• 108,97гр. – палмово масло
• 47.93гр. – натриеви алкали
• 129,20 гр. – хладна вода
• 7-10ml – ароматно масло от мляко
• багрило – жълта слюда.

Измерете всички състваки преди да започнете


Преди да направите сапун, не забравяйте да измерите всички съставки и да ги поставите в отделни контейнери, това може да са пластмасови съдове за еднократна употреба, които могат да бъдат изхвърлени след готвене.

Разпределете всички инструменти, така че да са ви под ръка, покрийте повърхността, върху която ще готвите, с вестници или хартиени кърпи. Помещението, в което ще готвите, често кухнята, трябва да бъде добре проветрено, да заведете деца и животни в друга стая и да се уверите, че те не влизат в кухнята по време на процеса на приготвяне на сапун.

Още веднъж ви напомням – работата с алкали без спазване на основните правила може да стане опасна за здравето и живота.


Сега започваме да приготвяме първия сапун от нулата по студен начин.

1.Охладете водата в хладилника и малко фризера преди готвене, така че част от водата да се превърне в лед.

2.Вече сте измерили всички съставки и сте ги поставили в отделни контейнери.

3.Поставете контейнера, в който ще разреждате алкалите (всякакви неалуминиеви, топлоустойчиви 200-250 ml), поставете в по-голям съд с много студена вода или лед. Ще получите вид баня със студена вода.

4.Това ще е необходимо при смесване на алкали с вода, когато по време на реакцията започне да се отделя много топлина и температурата на разтвора рязко се повиши.

Рецепта за сапун от нулата за начинаещи

5.Налейте вода веднага в контейнера за алкалния разтвор и след това започнете постепенно да добавяте алкали във водата (не обратното!). Добавете лугата на малки порции, разбъркайте и добавете отново, докато цялата луга се излее във водата.

6.Сега сложете всички масла, кокосово, маслиново и палмово, в съд, който поставяте на водна баня. Маслата трябва да се разтопят, за да се получи еднаква консистенция. И оставете този съд с масла да се охлади до 35-40 градуса по Целзий.

7.Маслата с алкали се смесват при една и съща температура, максималната разлика, която може да бъде 5 градуса.

Рецепта за сапун от нулата за начинаещи

8.Изсипете алкали в разтопените масла. Внимавайте да не се пръскате.

9.Без да включвате миксера веднага, разбъркайте сместа, така че алкалите да се смесят с маслата, след това включете блендера, като започнете с най-ниската скорост и постепенно увеличавайте скоростта.

10.Между 10-15 секунди биене, направете почивка от 1-2 минути и бийте отново, докато видите следа. Проследяването изглежда така:

Това е следа

11.Когато видите добра трайна следа, добавете цвета, разбъркайте, докато се получи еднороден цвят, след това добавете аромата и разбъркайте отново.

Рецепта за сапун от нулата за начинаещи

12.Сега изсипете първия си сапун от нулата по студен начин във форма, лъжица отгоре с хубав вид и поставете формата на сухо място.

13.След 1-2 дни вашият сапун ще се втвърди. Сега можете да извадите сапуна от формата, да го нарежете на парчета и да го извадите да узрее за 4-6 седмици. След това време можете да извадите сапуна и да започнете да го използвате.

Какъв е резултата от всички тези действия за направата на ръчно изработен сапун?


В резултат на това получавате нежен сапун от нулата, с кремообразна пяна и отлични грижовни свойства. Ще отделите около 2 часа за този процес с подготовката и събирането на всички съставки, но резултатът определено ще ви зарадва.

По време на периода на зреене излишната вода ще напусне сапуна и сапунът ще стане по-здрав, ще се държи по-добре, когато се намокри, така че не обвивайте сапуна, който узрява, във филм.

Сподели с приятели

Similar Posts