Чести грешки при производство на сапун

Кои са най-честите грешки при производство на сапун?

Чести грешки при производство на сапун. Нека просто поговорим за често срещани грешки при производство на сапун. И тогава всеки сапун ще се окаже по начина, по който е замислен, а резултатът ще донесе радост и ще подкрепи вдъхновение!

Нека разгледаме най-често срещаните проблеми за начинаещ производител на сапун, причините и начините за тяхното решаване.

Чести грешки при производство на сапун
Чести грешки при производство на сапун


Проблем # 1. Готовият сапун се е разпаднал, рони се и слоевете не се прилепват един към друг.

Чести грешки при производство на сапун

Причина и решение 1. Добавили сте много сухи измиващи частици към сапунената основа. Това може да бъде смляно кафе, сухи цветя, канела и др. Добавете не повече от една чаени лъжичка сухи измиващи частици на 100 грама сапун.


Причина и решение 2. Вашият продукт съдържа няколко слоя, вложки, има слети части, които са слабо прилепнали една към друга. Без да позволите на предишния слой да се охлади напълно, преди да излеете следващия слой, напръскайте всички слоеве, всички вложки и слети части, както и формата със спирт.

Използвайте ножа си, за да остържете няколко леки драскотини върху първия слой, преди да излеете следващия.


Проблем номер 2. Готовият сапун не се измива добре.


Причина и решение 1. Сапунът е сух. Не съхранявайте сапуна добре опакован дълго (не повече от 5 месеца).
Причина и решение 2. Добавили сте много базови масла. Не забравяйте, че 100 грама сапунена основа ще отнеме добре 1/3 ч.л. базово масло.


Проблем номер 3. Сапунената основа се помътни и се образуват въздушни мехурчета.

Причина и решение 1. Прегряхте сапунената основа. Разтопете основата само на водна баня. И ако използвате микровълнова фурна, настройте мощността на 600 W. Ако се появят мехурчета, напръскайте разтопената основа със спирт.


Причина и решение 2. Разбъркахте твърде много сапунената основа. Разбъркайте горещата основа спокойно, без да бързате.


Проблем номер 4. Частите, които трябва да бъдат формовани, са се разтопили.


Причина и решение. Изляхте основата твърде горещо. Оставете основата да се охлади леко, преди да се излее. Разбъркайте около 2-3 минути, за да предотвратите образуването на засъхнал слой на повърхността.


Проблем номер 5. Сапунените слоеве са разноцветни.

Миграция на багрила в сапун
Причина и решение. Използвали сте мигриращи багрила. При създаването на многослоен сапун, сапун с вихри, многоцветни вложки, синтез е необходимо да се използват немигриращи багрила – пигменти.

ПОРЪЧАЙ ИСТИНСКИ НАТУРАЛЕН САПУН ОТ ТУК ИЛИ НА ТЕЛ. 0893328985


Проблем номер 6. Приготвеният сапун е потъмнял.

сапунът е потъмнял поради ванилия
Причина и решение. Използвахте ванилов парфюм. Използвайте ванилов стабилизатор, основа с 2% ванилия.

Какво да правим при грешки при производство на сапун?


Проблем номер 7. Сапунът изсушава кожата.


Причина и решение 1. Добавили сте много различни аромати към сапуна си. Но не трябва да има повече от 4-9% от общия обем сапун.


Причина и решение 2. Не сте добавили или добавили малко базови масла към основата. Добавете четвърт или една трета от ч.л. базово масло на всеки 100 грама сапунена основа.
Причина и решение 3. Използвали сте калиев перманганат като багрило. Не цапайте сапуна с калиев перманганат. Присъствието му в сапун ще изсуши кожата или ще причини изгаряния.


Проблем номер 8. Сапунът не е замразен.


Причина и решение. Добавили сте вода към основата. Водата ще предотврати втвърдяването на основата, нарушава химичния състав на основата.


Проблем номер 9. Готовият сапун не мирише на парфюм или етерично масло.


Причина и решение 1. Добавихте малко парфюм или етерично масло към основата. В общия обем сапун, парфюм или етерично масло трябва да бъде 4-10%.


Причина и решение 2. Добавихте парфюм или етерично масло към основата, докато беше още гореща и тя се изпари. Не забравяйте да следвате последователността: добавете базовото масло към течната разтопена основа. След това багрилото. Когато основата леко се охлади, добавете парфюм или етерично масло.


Проблем номер 10. Боята не оцветява основата.


Причина и решение. Използвали сте неразреден минерален пигмент. Разредете минералните пигменти. Можете да използвате вода или глицерин. Пропорцията е 1: 3 или 1: 4. След това разклатете добре.


Проблем номер 11. Сапунът не излиза от формата.
Причина и решение 1. Използвахте пластмасова форма с драскотини, пукнатини от вътрешната страна. Хладилникът ще помогне. Поставете сапунерката в хладилника за минута.

Можете също така да поставите тънък нож между стената на формата и сапуна. Натиснете върху дъното на формата. (Бъдете много внимателни!) В този момент ще се образува въздушен мехур и сапунът ще бъде по-лесен за отстраняване.


Причина и решение 2. Сапунът все още не е напълно замразен. Изчакайте сапунът да се почувства хладен на допир.


Проблем номер 12. На повърхността на готовия сапун има бяло покритие.


Причина и решение 1. Може да сте използвали шоколад или какао като добавка. По-добре да използвате багрило.
Причина и решение 2. Използвали сте мравчен алкохол срещу мехурчета. Използвайте етилов алкохол.


Проблем номер 13. В готовия продукт се появи плесен.


Причина и решение. Взехте като добавки прясна цитрусова кора, пресни плодове и зеленчуци, течно кафе, сметана, мляко. Не си струва да работите с тези продукти.


Проблем номер 14. Сапунът оцветява кожата и водата.

Причина и решение. Изглежда, че към основата е добавено много багрило. Общото количество сапунени багрила може да бъде 0,5-4%.


Проблем номер 15. По повърхността на сапуна са се образували мазни следи.


Причина и решение. Добавени са много базови масла. Запомнете пропорцията! Добавете една трета чаена лъжичка. базово масло на 100 г сапунена основа.
Проблем номер 16. Сухи цветя, изтъркани частици са неравномерно разпределени в сапуна.

Чести грешки при производство на сапун


Причина и решение. Това се случва, когато добавите измиващи частици към гореща основа. Оставете основата да се охлади, като разбърквате, за да предотвратите появата на филм. След това добавете сухи цветя.


Може би това са основните проблеми, които често се срещат при производството на сапун от основата. Правете сапуните си с любов и внимание. Пожелаваме ви късмет!

Сподели с приятели

Similar Posts