Цената има ли значение

Цената има ли значение?

Сега някой от вас ще си кажат що за въпрос? Разбира се , че има значение . Хайде днес да разберем до колко цената на определен продукт или услуга има значение? Колко пъти купихте нещо само защото е на такава цена, без да имате нужда от него? И ако все пак сте го направили, каква беше причината?

Ще се опитам да отгатна .Може би си мислите, че ще го използвате в бъдеще т.е то ще има стойност за вас. Ето, че дойдохме до момента със стойността. Ще ви дам един пример: Вие сте с детето в магазин и то иска поредната играчка. За вас няма стойност, защото в къщи е пълно с подобни, но детето настоява. Вие все пак излизате от магазина и не я купувате. Защо? Та тя струваше само 2лв.?!

Защо купуваме?

А сега си представете, да кажем натурален сапун, който струва 8лв. Вие го купувате! Защо? Той е четири пъти по-скъп. За вас стойността на натуралния сапун е в пъти по-голяма от неговата цена. За това го купувате. Той може да ви реши определен проблем, да задоволи дадена нужда. Дори цената не е от значение, ако стойността на продукта многократно превишава парите за него.

Повече от 7 години работя в сферата на продажбите и мога да ви кажа, че основното възражение е цена, но винаги, винаги, винаги зад него се крие нещо друго и то е нуждата. Ако клиента не вижда ползата за него, дори да не му коства много от бюджета, няма сделка!

Хайде да изберем заедно, твоя натурален сапун. Разгледай
от тук или ми се обади тел. 0893328985.

Продавала съм и висок клас продукти, в които цената превишава доходите, но се купува, защото задоволявам нуждата. Тук разбирай не само физическа нужда. Човек има и социални потребности. Например да бъде добре приет в обществото, да е част от група, да има определен социален статус. Ако продукта може да му го осигури, той ще го купи

Нека да поговорим за стойността

Стойността в очите на купувача е решаване на определен проблем, нужда, осигуряване на статус в обществото. Когато даден продукт носи повече стойност дори няма да има конкуренция, защото ще бъде предпочитан при равни други условия.

Има ли разлика между стойност и себестойност

Стойността я разяснихме по-горе. А себестойността е количеството материали, които са вложени за изработката на единица продукт. Времето, което е било необходимо, знанията, амортизация, разходите които са направени за маркетинг и реклама, логистиката и т.н. Разбираш ме нали?

Сподели с приятели

Similar Posts