|

Вие питате….

Тук ще дам отговор на често задавани въпроси от кандидат сапунджии. Ако ти си от тях продължавай да четеш. Ако не си, сподели тази статия с хора на които смяташ, че може да бъде полезна.Благодаря!

Да започваме с въпросите….

Може ли да се направи сапун без сода каустик?

Ако сте решили да правите сапун от нулата, не е възможно да минете без сода. Защо ли? Защото тя прави маслата – сапун. Без нея няма химична реакция и осапуняване. Хубавата новина е, че тя се изпарява в процеса на зреене и сапуна е абсолютно безопасен. Сещам се и за още една хубава новина. Може да си направиш сапун от готова база без участието на сода, но тогава нямаш голям контрол какво да има в него. Въпреки, че това си остава по-добър вариянт в сравнение с този от магазина.

В какъв съд да разтварям содата?

Има доста различни мнения по темата. Аз ще ти дам най-безопасния вариант това е съд от полипропилен. Как ще разбереш, че това е такъв съд? Това е вид пластмаса, обикновено на дъното е отбезязано със знака РР. Избягвай алуминия като вариянт, както и стъклото. Преди да си възразила, че предпочиташ стъкло пред пластмаса прочето това. Когато разтваряш содата с водата тя вдига висока температура, при което е възмоно да се получат пукнатини в стъклото, които са незабележими. С течение на времето те стават по- големи. Това поражда опасност в един момент да се пръсне не дай си боже! Сещаш се какво може да се случи и колко опасности крие това, да се опръскаш със сода каустик. За това просто използвай пластмаса, за да ти е мирна главата.

Кога да разтварям содата?

Тук въпроса изниква преди или след отмерване и стопяване на маслата? Ще споделя моя опит и защо аз го правя така, а ти ще прецениш сама. Разтварям содата с водата, чая или млякото с каквото си решил да експериментираш преди всичко останало. Правя така, защото содата вдига висока температура и, за да не ми се налага да чакам нейната температура да се изравни с тази на маслата, просто я разтварям преди всичко останало. Така самият процес е по-бърз.

Дали е добра идея да използвам билки в сапуна?

На първо четене всеки би казал, разбира се защо не! Билката няма да навреди. По принцип сте прави, о не и когато се отнася за сапун от нулата. Когато поставите сушена билка, (за друга не си и помисляйте) с времето тя става кафява от содата и външният вид на сапуна се влошава. Може да използвате билка за декорация съвсем леко отгоре и то когато сапуна леко е засъхнал, за да нямате този кафяв ефект. Другия вариант е ако държите да използвате билки да го правите при изработване на сапун от готова база.

Кой сапун е по-хубав? Този от готова база или сапун от нулата?

Първо да дам разяснение какво е сапун от нула, защото се улавям че често го казвам, а може би някой от вас се чудят какво имам предвид. Сапун от нулата се нарича сапун който се изготвя от масла, които се осапуняват със сода каустик. А сапун от готова база е този при който си купувате базата и просто я разтапяте и изливате във формички. Та на въпроса, кой е по-хубав? Може би след това разяснение си даде отговор.Ще споделя и моето мнение, аз предпочитам сапун от нулата, защото там имам пълен контрол какво слагам и кои масла да включа. Но ако сравнявам конвеционалния сапун в магазина, за предпочитане е този с готова база, поне това е сапун. А другото е детергенти и повърхностно активни вещества.

Ако и ти си като мен и предпочиташ сапун от нулата може да избереш от тук или

Хайде да изберем заедно, твоя натурален сапун. Разгледай
от тук или ми се обади тел. 0893328985.

Ако предпочиташ да гледаш видео, тук говоря за често задавани въпроси и техните отговори. Не забравяй да дадеш палец нагоре, за да достигне видеото до повече хора. Абонирай се за канала, всеки понеделник те очаква ново видео. До сапунене!

Сподели с приятели

Similar Posts