коса
|

Съвети за измиване на мазната коса

Ако косата ви е мазна, трябва да имате предвид някои съвети за правилното й измиване. Заради прекомерното образуване на себум от скалпа, трябва да знаете как да избирате подходящите продукти, за да избегнете неприятния мазен и мръсен вид на косата си. На какво още трябва да обръщате внимание? Ето няколко полезни съвета за измиване на мазната коса.

На първо място трябва да знаете защо косата се омазнява и кои фактори оказват влияние върху това. След това можете да предприемете необходимите мерки и да се погрижите за външния си вид.

Сред причините за омазняване на косата са:

Хормоналните промени

Тези промени могат да направят мастните жлези на скалпа свръхактивни. В резултат на това косата ви може да изглежда мазна. Това често се наблюдава при бременни жени, тийнейджъри или жени приемащи противозачатъчни таблетки.

Прекалено честото миене на косата

Въпреки че хората с мазна коса я мия редовно, прекомерно честото прибягване до това има обратен ефект. Защо? Всеки път, когато миете косата си, скалпът ви започва да отделя повече себум.

Типът коса

Нарушеното отделяне на себум от скалпа може да засегне всеки едни. Въпреки това хората с фина и права коса са изложени на по-висок риск от натрупване на себум. Тъй като косата не е чуплива, себумът по-лесно слиза надолу по кичурите.

Злоупотребата с продукти за коса

Изключително важно е да подберете подходящите продукти за измиване на мазната коса. Заради особеностите й, измиването й само с вода няма да отстрани себума.

Не трябва да прекалявате и с употребата на балсами. Нанасяйте тези продукти само от средата на дължината на косата до краищата й. Уверете се, че израните от вас продукти съдържат възможно най-малко мазни вещества.

Усилени тренировки водещи до прекомерно потене.

Прекомерно третиране на косата-както с прекалено много продукти, така и с преса ,сешоар и други издевателства над нея.

Внимавайте при избора на продукти за коса

Повечето продукти за коса са предназначени за нормална или суха коса. Ако вашата не е такава, не прекалявайте с тези продукти, а по-добре изберете нещо натурално за вашия тип коса.

Използвайте хладка или леко топла вода.

Горещата ускорява процеса на омазняване

Как нанасяте продуктите си за коса? Замисляли ли сте се как нанасяте шампоана си, знаете ли че има и твърд шампоан за коса, не само сух. Когато миете косата си с шампоан или сапун (да има и такъв вариант, но използвай натурален ръчно направен сапун) масажирайте скалпа си, така ще отмиете себума. Ако използвате балсам-не го нанасяйте от корените на косата ви, това ще я омазни още по-бързо.

 Използвайте ябълков оцет

Ябълковия оцет намалява омазняването на косата и предпазва появата на проблеми като пърхот, например. За това след измиване с домашен сапун или твърд шампоан полейте косата си с разтвор от 1 супена лъжица ябълков оцет и 1 литър вода.

Избягвайте сресването между две измивания

Честото сресване на косата също оказва негативно влияние върху мазната коса. Сресването води до пренасянето на себума и потта от скалпа към кутикулите. Най-добре е да не сресвате косата си прекалено често, поне докато не се справите с контрола на себума. Същото важи и за използването на продукти за изправяне и къдрене на косата.

Сподели с приятели

Similar Posts