|

Каква е разликата между сапуна и готвенето?

Има ли разлика и къде е тя? А има ли прилики? Продължи да четеш, за да разбереш…

Всеки знае в какво се състои готвенето. Има рецепти по които се водиш и в общи линии продукти които трябва да са налични, за да стане манджата каквато трябва. До тук нищо ново така е и в сапунотворството. НО!

Рецептите в сапуните се измерват в грамове и то с гомяма точност, защо ли? Защото ако някоя съставка е в повече или по-малко това се отразява на крайния продукт. С една дума може и да не стане сапун, а нещо друго. В най-лошия случай маслата могат да останат неосапунени или иначе казано маслата си остават масла и вместо да мият мажатJ.Доста неприятна ситуация.

И при забъркване на сапун и при готвене имаме творчески процес, можем да работим с въображението си, особено в сладкарството. Сапуна обаче си остава измивен продукт

Никой обаче не записва рецепта за готвене в проценти, а това е препоръчително при сапуна. Защото ако решите да направите по-малко количество или по-голямо от вече изпробвана рецепта то е добре да знаете точните пропорции.

Нека дам пример, за да стане по-ясно. Да кажем сте правили дадена рецепта за сапун от 500гр., сега искате да направите същата, но маслата са ви 700гр.Какво правим как ще разпределим различните видове масла? Ами содата?! Тогава идва на помощ сапунения калкулатор, но ако знаем процентното съотношение на маслата от рецепта за 500гр.Тогава лесно въвеждаме маслата избираме проценти като мерна единица вместо грамове и воала, всичко е точно!

Ура имаме рецепта за 700гр. сапун с точно съотношение на вода, сода и масла. Калкулатора ни помага да разберем и какъв ще е крайния продукт при изписване на съставките, неговите свойства като пенливост, твърдост, измивност и т.н.

Приликата между двете е, че ако използваме лоша, развалена суровина. Ще си кажеш кой слага развалено? Давам пример, за да стане още по-ясно имате използвано олио от фритюрник и решавате да го оползотворите. Честно да ви кажа не бих си причинила това на кожата, а и на организма като цяло, защото знаете, че прониква през кожата.

Сапун за чувствителна кожа

Защо да използвам натурален, ръчно правен сапун ?

  • Знам какво слагам върху кожата си, само натурални растителни съставки
  • Подходящ е за вегани
  • Нулев отпадък, грижим се едновременно за природата и хората
  • Ръчно правения сапун има редица приложения (подхранва кожата, може да се използва вместо шампоан, душ гел, лосион, ароматизира дори гардероба и пази от молци, антибактериално действие, може да го използвате за дезинфекцияна четки и гребени и т.н)

Хайде да изберем заедно, твоя натурален сапун. Разгледай
от тук или ми се обади тел. 0893328985.

Та… слагате това олио, осапунявате до тук добре, но има вероятност сапуна ви да граняса. Да ухае чудно, това е най-малкото което може да се случи. Спестете си времето и разхода на сода.
Същото е и с готвенето, ако сложите дори една съставка, дори с минимално количество, то ще се отрази на качеството, вкуса и стойността на крайния продукт.

Като изключим содата, материалите които се използват за направата на сапун, могат да се ядат. Важи правилото, ако мога да го сложа в устата, значи става за кожата ми.

Между другото, снимката която виждаш е сапун.Мхм изглежда доста апетитно нали?

Сподели с приятели

Similar Posts