Багрила в производството на сапун

Какви багрила се използват в производството на сапун?


Багрила в производството на сапун. Днес ще разберем какви багрила могат да се използват при производството на сапун, как се различават помежду си, какви са и какъв ефект можете да постигнете, използвайки това или онова багрило.
Ръчно изработени сапунени багрила

Багрила в производството на сапун
Багрила в производството на сапун

Естествени багрила за сапуни


Естествените цветове са всички естествени продукти, които могат да оцветяват сапуни, като кафе, подправки, отвари, масла и много други. В допълнение към цвета, те имат благоприятен ефект върху нашата кожа, като я подхранват и почистват, някои дори скраб. Въпреки това, естествените багрила имат някои недостатъци.

Първият основен недостатък е миграцията. Миграцията на багрилото в сапуна е, когато един цвят проникне в друг, той е подходящ за два или повече цветни сапуна. Естествените багрила също ще намалят прозрачността на вашата основа, леко я замъглете.

Естествени багрила за сапуни
Естествени багрила за сапуни

Освен това естествените оцветители в сапуна, направени сами, могат да променят цвета си с течение на времето.


Преди да правите сапуни с естествени багрила, не забравяйте да прочетете нашата статия за естествените багрила и как всеки се държи в сапун.

Също така не забравяйте, че ако въведете естествени продукти в сапуна, той може да стане плесенясал или да изчезне, трябва да използвате такъв сапун веднага.

Изкуствени багрила за производство на сапун


Изкуствени цветове – Те са създадени в лаборатория и произвеждат красиви наситени цветове и голяма палитра за избор. Изкуствените цветове могат да бъдат разделени на различни подкатегории. Нека да видим кои:

  1. Хранителни оцветители – ще дадат ярки цветя, по-евтини от другите,
    не замъгляват основата, не увреждат здравето, но мигрират. Те се намират в сухи хранителни оцветители, те трябва да се разреждат с вода до желаната концентрация, вече разтворени във вода, гелообразни (бързо изсъхват), а също и на мазна основа (последната ще мигрира по-бавно).

Багрила в производството на сапун

2.Козметични – същите свойства като хранителните оцветители, само че те не могат да се добавят към храната.
Пигменти – съхраняват се дълго време и не мигрират, но замъгляват основата.

Изкуствени багрила за производство на сапун
Изкуствени багрила за производство на сапун

• Сухи пигменти, те трябва да се втриват с масло или глицерин (1 g на 10 ml);
• Течни пигменти, вече разредени в масло или глицерин;
• Неонови течни пигменти, по-добре е да ги използвате в прозрачна основа, за да получите по-ярък цвят;

Изкуствени багрила за производство на сапун


• Фосфорът е пигментът, който кара сапуна да свети в тъмното. Зарежда се от слънчева или електрическа светлина. Между другото, такъв сапун може да свети до 10 часа. Добавя се не само към сапун, но и към свещи, декоративни предмети, домашно приготвени лампи и др.

Титанов диоксид – прави основата бяла, прави я непрозрачна и матова, абсолютно безопасна за здравето. Препоръчително е да се смеси в масло или глицерин преди употреба.

Багрила в производството на сапун

След това разтвореният титанов диоксид може да се съхранява, но се препоръчва да се разклати преди употреба. Той се добавя към сапуна в количество 0,5-1% от общото тегло на сапуна.

Седеф – праховете, които също трябва предварително да се разреждат в масло или глицерин, не мигрират. Изглежда по-красиво в прозрачна основа.

Сподели с приятели

Similar Posts