съхранение на зехтин
|

Как да изберете и съхраните зехтина

Има пет неща, които трябва да имате предвид, докато избирате зехтин.

  1. Първото нещо, което трябва да направите, е да проверите дали е екстра върджин зехтин. Обърнете бутилката и потърсете термина „екстра върджин“. Но тогава има и други параметри.
  2. Проверете откъде е маслото. Ако откриете много много държави, изброени на етикета на гърба на бутилката, очевидно е, че маслото е изминало дълъг път, преди да стигне до магазина, и има голяма вероятност то да се разгради.
  3. Потърсете датата на прибиране на реколтата. Важно е да се отбележи, че зехтинът е за разлика от виното – с възрастта не се подобрява. Маслото може да бъде добро за около две години, ако се съхранява в оптимални условия (в тъмен шкаф при стайна температура). Ако никъде не виждате дата на прибиране на реколтата, по-добре сменете бутилката на стелажа и проверете за нещо друго.
  4. Не забравяйте да го помиришете и вкусите. Разбира се, не можете да правите това в магазина. Но не забравяйте да помиришете маслото и да вкусите малко от него, след като го донесете у дома. Ако срещнете някакви неприятни миризми – тези на старо фъстъчено масло, восък или потни чорапи – върнете маслото в магазина, като кажете, че е гранясало.
  5. Висококачественият зехтин се произвежда по целия свят. Но според изследванията маслиновите масла, произведени в местната страна, постоянно получават по-високо качество от вноса.

Съхранение

Съхранението на даден продукт е толкова важно, колкото и изборът, ако не и повече.

Просто обърнете внимание на тези прости указания, за да осигурите дълготрайността на вашия зехтин.

  • Изберете хладно и тъмно място за съхранение на маслото.
  • Уверете се, че маслото е далеч от топлина, въздух и светлина.
  • Съхранявайте маслото в тъмна или непрозрачна стъклена бутилка или контейнер от неръждаема стомана.
  • Уверете се, че капакът на бутилката е плътно затворен.

Неотворен, зехтинът може да се съхранява на прохладно, тъмно място до 2 години, като този срок може да е още по-дълъг ако качествтото на зехтина е още по-високо.

Веднъж отворена, бутилката със зехтин е годна за употреба обикновено до няколко месеца след отваряне, преди да започне да грани, придобивайки неприятен, горчив и натрапчив вкус. Дръж отворената бутилка отново – на хладно и тъмно място и я използвай сравнително често, за да не залежава.

Добра идея е да се купуват по-малки разфасовки от по 0,5 до 1 л зехтин, които могат да се изразходят бързо без промяна в качеството. Вместо големите 5 литрови баки, които съм виждал да се предлагат на места.

Сподели с приятели

Similar Posts