Базови масла при производството на сапун

Какви са базовите масла при производството на сапун?

Базови масла при производството на сапун. Като се вземат предвид характеристиките и възможностите на базовите масла, те се разделят на групи според вида на действието. Това се дължи на разпространението на водещия тип мастни киселини в маслото, които имат различни свойства.
Сапунени базови масла

  1. Стабилизиращи базови масла – подгрупа В 0 – е масло от жожоба, ливадна пяна, масло от броколи, масло от марула, каприлен триглицерид.

  2. Маслата от подгрупа В 0 имат ниска активност, не се окисляват, не предизвикват дразнене, използват се в козметиката за слънце, не придават мазен блясък, осигуряват продължителен защитен комфорт, могат да се използват както индивидуално, така и в комбинация.
Базови масла при производството на сапун
Базови масла при производството на сапун

Базови масла при производството на сапун

Грижовни базови масла – B 1 B 2 B 3 подгрупи В 1 подгрупа : това е високоолеиново слънчогледово масло, масло от авокадо, масло от шеа, зехтин, лешниково масло, масло от кайсиеви ядки, масло от макадамия, бадемово масло.

Водещата киселина в тези масла е олеинова. Вид леки масла, устойчиви на окисляване, които ще подхранват и защитават кожата. Маслата включват като компоненти на слънцезащитните продукти масажни продукти.


В подгрупа 2 : сусамово масло, масло от оризови трици, масло от баобаб. Тези масла имат оптимално съотношение на моно- и полиненаситени киселини. Разрешено е да се използва индивидуално и в комплекс. Тяхната функция е да се грижат за кожата и да я предпазват от негативни ефекти.

Базови масла при производството на сапун в 3 подгрупа


В 3 подгрупа : масло от гроздови семки, орехово масло, масло от пшенични зародиши, соево масло, макови семена. Ключовата киселина в тези масла е линолевата киселина.

Типът масла има укрепващи свойства, които подобряват защитните и регенеративни функции на клетките. Маслата се абсорбират добре, без остатъчен мазен филм, перфектно овлажняват. Използва се като компонент на ежедневните лекарства.

Група твърди растителни масла, масла – PF 1 PF 2 подгрупи


PF 1 подгрупа : масло от карите, масло от манго, какаово масло. Ключовите киселини в такива масла са мастни, наситени, неомилаеми. Вид масла, които имат твърда структура при нормални температурни условия. Те служат за дълбоко проникване в кожата, създавайки условия за нейната защита. Тези масла ще покажат мазен блясък.


Подгрупа PF 2 : кокосово масло, масло от бабасу. В тези масла основните киселини са наситените триглицериди, които се абсорбират перфектно без мазна следа. Маслата придават лека, копринена текстура на емулсиите.

Активни базови масла

Активни базови масла – W 1 W 2 W 3 подгрупи – масла с голям процент редки, полиненаситени киселини, надарени със способността бързо да се окисляват, като същевременно притежават активиращи и редуциращи свойства.


W 1 подгрупа : масло от коноп, масло от бъз, масло от морски зърнастец, масло от червена боровинка. Ключовата киселина в тези масла е алфа-линоленова киселина. Той провокира регенеративния процес на клетките, принуждавайки горния слой на кожата да работи. Препоръчително е да се използва в дневна козметика само в комбинация с грижовни масла.

Масло от коноп, масло от бъз, масло от морски зърнастец


W 2 подгрупа : масло от касис, масло от пореч, масло от вечерна иглика. В тези масла водещата киселина е гама-линоленова, която кара клетките да работят, причинявайки тяхната регенерация. Има предупреждение, в чист вид се страхува от слънцето.


W 3 подгрупа : масло от черен кимион, масло от семена от нар, масло от морски зърнастец. Изброените масла включват специфични редки киселини. Те имат лечебен ефект, ободряват клетките на епидермиса, причинявайки тяхната регенерация.

Сподели с приятели

Similar Posts